SUHF om USA:s inreseförbud

1 februari 2017

Sveriges universitets- och högskoleförbund (SUHF) oroas över konsekvenserna av USA:s inreseförbud för medborgare i sju muslimskt dominerade länder.

Studenter, forskare och lärare drabbas när det fria flödet av kunskap och personer begränsas. Det drabbar direkt det akademiska utbytet i form av bland annat konferensdeltagande, studentutbyten, forskningssamarbeten och internationella akademiska samarbeten i övrigt.

USA är en global kunskapsnation som också själva drabbas av det införda inreseförbudet. Konsekvenserna har redan visat sig i form av inställda resor och oro för framtida samarbeten.

Det är SUHF:s förhoppning att restriktionerna blir kortvariga och att det öppna och fria kunskapsutbytet mellan USA och medborgare i Irak, Iran, Jemen, Libyen, Somalia, Sudan och Syrien kan återupprättas snarast möjligt.

SUHF:s oro delas också av European Universities Assocation (EUA) och International Association of Universities (IAU) samt av universitetssammanslutningar i bland annat Australien och Kanada.

EUA: http://www.eua.be/activities-services/news/newsitem/2017/01/30/european-universities-call-for-immediate-rethinking-of-trump-s-executive-order

IAU: http://www.iau-aiu.net/content/iau-calls-withdrawal-order-banning-citizens-7-countries-entering-us